2014. február 7., péntek

Te vagy a változás kulcsa

Nem kell megválasztanod a gyermek alaptermészetét, és a gyermek sem fogja, de hatalmas változást vihetsz végbe. Te vagy az, aki segít a gyermeknek megérteni a saját alaptermészetét, hangsúlyozva előnyös oldalát, gondoskodsz az útmutatásról, amire szüksége van, hogy helyesen fejezze ki magát, és finoman vezetheted őt előre. Amikor észleled gyermeked reakcióját lépj közbe, hogy csillapítsd és nyugtasd meg őt, és tanítsd meg neki hogyan nyerje vissza önuralmát, nem csak a viselkedését változtatod meg, hanem a fizikai reakciókat is a testében.
  • Amíg egy alaptermészetileg aktív gyermek mindig energikus egyén marad, az, hogy ez hogy fog érvényesülni, változhat az idők során. Az irányításoddal, élénk gyermeked meg tudja tanulni pozitív mederbe terelni energiáit. (Ahelyett, hogy a nagymama kanapéján ugrál, ugrálhat trambulinon is.)
  • A változást lassan elfogadó gyerek valószínűleg nyugtalanítónak találja a váltást egyik tevékenységből a másikba, de segítségeddel és támogatásával meg tud tanulni kezelni ezt. (Egy kis előrejelzéssel és előkészülettel eleinte részedről és később saját maga számára, meg tudja tanulni: felkel reggel, pontosan megy a reggeliző asztalhoz, és beszáll és kiszáll az autóból hatalmas összeomlás nélkül.)
Alaptermészetéhez és stílusához hozzáigazítva a nevelési technikáidat, megtaníthatod neki a képességeket amire szüksége van, hozzásegíted, hogy másokkal is együttműködővé váljon, és azzá válhat aki lenni akar. Megtagadni őt, az energiáit, az előkészítés igényét a váltások előtt, vagy más alaptermészeti jellemvonását azt sugallja neki, „ne legyél” – ne legyél az aki vagy.

Felismerni gyermeked alaptermészetének jellemzőit olyan, mint egy röntgenfelvételt csináltatni. Ez segít felismerni mi zajlik a fiad vagy lányod „bensőjében”, tehát meg tudod érteni, hogyan reagál a körülötte lévő világra, és miért úgy reagál. Valaha megérted a válaszai mögött rejlő okokat, meg tudsz tanulni együttműködni velük, megkönnyítve a vitákat, tanítasz új viselkedés mintákat amik szükségesek, és a legfontosabb, segítheted gyermekedet megérteni és szeretni saját magát. 

Ha bővebben érdekel Kurcinka módszere gyerek el képzésemre! Válassz közülük itt:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése