2014. július 25., péntek

A te gyereked is érzelmi barométer? -az enyém nagyon




Az élénk gyerekek bármely csoportnak az érzelmi barométerei. Nem csak a fények, zajok és más ingerek vezetik őket túlterhelésre, hanem a stresszben való bővelkedés is. Éles radar bárkinek, aki a piros zónában van. Ha szomorú vagy vagy zaklatott, ők lesznek az elsők akik reagálnak. Valószínűleg nem hiszed, hogy felveszik a félelmeket és aggodalmakat, amivel küzdesz, de mégis így van --még a csecsemők is.
Néhányan kényelmetlennek érzik ha beszélniük kel az érzelmeikről egy gyerekkel, főleg, ha ezek az érzelmek az félelem és az aggodalom. Az élénk gyerekek ismerik ezeket az érzéseket, és megérzik másoknál. Ha nem beszélünk ezekről az érzelmekről, az élénk gyermek félhet tőlük. A rémült gyerekek hülyeségeket csinálnak. Nem működnek együtt, néhányan hevesen tiltakoznak bármilyen tőled való különválás esetén. Mivel az agyuk azt mondja nekik, „A családom fenyegetés alatt van. Nagyon kicsi vagyok és nem akarok egyedül lenni!” Mások inkább bezárkóznak.
Még az introvertált élénk gyerekek is kinyílnak neked, ha tudomásukra hozod, hogy meghallgatod őket, amikor készen állnak a beszélgetésre. Ha szükséged van egy kis segítségre, próbálj használni könyveket vagy állatfigurákat mint egy felhívás a beszélgetésre. Néha könnyebb beszélni ahogy kedvenc állatfiguránk érzi, mintha a gyermek beszél arról hogyan érez.
Az élénk gyerekeket nagyon fogékonnyá teszi az érzékenység impulzivitással kombinálva. Mély és hosszan tartó kapcsolatokat ápolnak. Nagyon erős az igazságérzetük. Könnyen megbántódnak. Nagyon lényeges, hogy értsék az érzékenységüket és impulzivitásukat, és tudják, hogy az élet olyan mint a fejükön kiborított vödör víz, de nem fognak megfulladni. Túl fogják élni. Beszéljetek az érzéseiről, és vezesd rá a nyugtató csendesítő tevékenységekre. 
Segítsd nekik megérteni, hogy bár nem tudják kontrollálni az érzelmeiket, amiket megélnek, kezelni tudják reakciójukat. 
 - Az teljesen rendjén van, ha szomorúak és a sírnak.
 - Teljesen rendben van, ha szünetet tartanak.
 - Teljesen elfogadható futni menni vagy olvasni egy jó könyvet.
 - Nagyon megnyugtató lehet egy baráthoz őszintének lenni.




Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod az érzékeny alaptermészet kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/

 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése