2014. szeptember 4., csütörtök

5. forrópont -a CSALÓDOTTSÁG




A csalódottság legyűri az élénk gyerekeket. A csalódottság tulajdonképpen átállás, egy változás a tervben, egy váratlan meglepetés. Az élénk gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a csalódottság nagyon nehéz számukra. Hirtelen törnek fel az érzelmek, ami könnyen túlterheli őket.
Tudsz segíteni kihúzni a csalódottság méregfogát hogy „mi lenne ha” játékot játszol velük. Mielőtt egy esemény vagy elindulás bekövetkezik, beszéld át vele, mi történhet akkor. 
Például, ha moziba mentek, kérdezd meg gyermekedet, „Mi lenne, ha odaérünk és elfogynának a jegyek? Hogyan éreznéd magad? Mit tehetnénk?” 
Vagy „Mi lenne, ha elmennél egy szülinapi buliba és gyümölcs salátát kínálnának szülinapi torta helyett? Mit éreznél? Mit csinálnál?” 
Az élénk gyerekek mély érzésűek. Meg tudják tanulni kezelni a csalódottságukat, mielőtt megfojtja őket, de mivel valóságos, szükségük van kivezetésre. És ne felejtsd átadni azokat a szavakat, amiket hallani szeretnél tőlük. Meg tudod nekik tanítani, hogy ezt mondják: 

Meglepetés volt!
Nem erre számítottam.
Szükségem van egy percre, hogy magamhoz térjek.
Nehézen viselem a változást.
Kaphatnék még egy percet, hogy befejezhessem, kérem?
Gondom van az átmenettel.

A csalódottság nem szívódik fel egyszerűen. Neked és élénk gyermekednek találnotok kell egy elfogadható módját a gőz kiengedésének. 

Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod a lassan alkalmazkodó alaptermészet kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése